Dziwna sprawa. Odkryłem niedawno, że wysyłając do kogoś odnośnik w serwisie Nasza-Klasa.pl jest on odwiedzany - oprócz prawowitego odbiorcy - przez kogoś innego. Niewątpliwie jest to ktoś z nk, pytanie tylko: pracownik, czy robot?
Żeby to sprawdzić stworzyłem prostą stronę która miała zapisywać wszystkie dane na temat osoby na nią wchodzącej. Wysłałem odnośnik do swojego dzieła znajomym, wcześniej prosząc ich żeby nie klikali w linki które ode mnie dostają. Dokonałem dwóch ciekawych odkryć:
- Po pierwsze, linki odwiedzane są (ale nie klikane, refererem nie jest nk.pl) przez kogoś (lub coś) identyfikującego się jako Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.5.22 Version/10.51, z adresu 195.93.178.18. IP kontrolowałem zbyt krótko, aby móc stwierdzić, że jest stałe. Nie wiem dokąd prowadzi, ale na pingi odpowiada.
- Co ciekawe jednak moje linki były odwiedzane zaraz po wysłaniu ich. Są one więc najprawdopodobniej otwierane automatycznie, pytanie tylko czy zawartość przesyłanych stron analizuje robot, czy może pracownik nk? Bo jeśli automat, to dlaczego nie przedstawia się jakoś podobnie jak automaty facebooka (facebookexternalhit/1.1 (+http://www.facebook.com/externalhit_uatext.php))? A jeśli człowiek, to do jasnej cholery, jakim prawem sprawdza to co chcę komuś wysłać? Ja rozumiem, bezpieczeństwo bezpieczeństwem, no ale bez przesady. Nie mam ochoty, żeby ktoś bezpodstawnie śledził wiadomości, które kieruję do innych.
Tak więc radzę wstrzymać się przed wysyłaniem ważnych informacji poprzez serwisy tego typu. Nigdy nie wiadomo kto to czyta. Chociaż to było wiadomo i bez moich odkryć...

Trafna uwaga milordzie.
OdpowiedzUsuń na zawszeDziwne.. Jeżeli to robot to po co skrypt stoi na Windows XP?
Myślę że nie tyle stoi na Windows XP, co po prostu przedstawia się jako Opera zainstalowana na Windowsie XP - cały ten rekord może być łatwo podmieniony, na przykład przy użyciu cURL - tak jak to robi Facebook. Tylko że Facebook kulturalnie się przedstawia i nie ma żadnych wątpliwości dlaczego nas odwiedza.
OdpowiedzUsuń na zawszeW przypadku Naszej Klasy sprawa nie jest tak oczywista i myślę że mimo wszystko wskazuje na to, że ktoś sprawdza nasze linki.
Szkoda, że tak szybko zakończyłeś badania.
OdpowiedzUsuń na zawszeJednak to i tak potwierdza rzecz oczywistą.
Pod pretekstem ochrony i bezpieczeństwa robią co chcą.